Bästa

Modellen

Två böcker om konsten
att tänka det otänkta. 
Smarta modeller kan få oss
att tänka nytt och
se saker ur andra perspektiv.
De kan vara gnistan
till verklig förändring
och starten på en resa
i en helt ny riktning.
 

I Bästa Modellen och  Bästa Modellen2 hittar du alla de där modellerna som du hört någon klok typ föreläsa om och tänkt – detta ska jag komma ihåg. För att i nästa sekund glömma bort dem totalt. Boken är nyttig läsning för alla som vill tänka nya tankar; det är svårt att påstå att det inte ligger i tiden.  Precis som med förlagan Bästa Modellen (2016, 46 modeller) är det en handbok för dig som leder en frivillig eller oväntad förändring. Texter, illustrationer och handgripliga ”gör så här”-listor ger oumbärlig kunskap till förändringsresan. 

Beställ böckerna hos din bokhandlare, på Bokus eller Adlibris. Om du är student, kunskapsdelare eller om du för tillfället har svårt för att betala, maila Charlotta – charlotta@tobegin.se !

Talang och överslag

Hur tunn en pannkaka än är har den alltid två sidor. Din största personliga talang kan faktiskt framstå som en stor svaghet. Jobbigt, men nu vet du i alla fall om det. Det fina är att det går att jobba med det.

Utdrag från samtal:
”F-n, nu fattar jag varför jag inte kommer framåt i vissa relationer.”
”Jag kan direkt se vilken nytta denna kan göra i vår grupp.”
”Så enkel!”

O-modellen

Nya tider, och nya problem, kräver nya grepp. Den här modellen har bokstavligen och bevisligen öppnat upp för samtal och hjälpt många.

Utdrag från samtal:
”Det blev en del att tänka på.”
”Aj.Oj. Viktigt.”
”Tack!”

SPÄNNINGSFÄLT

Inget är lågt, billigt eller dåligt på något sätt. Det är bara annorlunda och till för olika behov. Den här modellen hjälper dig med drivkrafter för lusten att ändra, utvecklas och förändras.

Utdrag från samtal:
”Att sluta jämföra är outstanding.”
”Jag vill göra denna på Sverige.”
”Först verkade den knepig, men nu fattar jag!”

effektkedjan

Ofta börjar vi med en lösning, utan att ha borrat ordentligt i själva problemet. Varsågod – en modell som tvingar dig att börja i rätt ände.Programserien ”Snacka om förändring” fokuserar denna gång på modellen Effektkedjan.

Utdrag från chat:
”Verkar så smart nu när jag ser den.”
”Tack för denna!”
”Vill göra egen kedja.”

Andetaget

Ska du leda en förändring behöver du vet vem du själv är och hur du fungerar. Lika viktigt är det att förstå människorna du leder.

Utdrag från chat:
”Jag vill prova direkt.”
”Så tydligt att se. Och så går det ju att flytta på sig.”
”Jag trodde jag var det ena. Men, jag är nog det andra.”

ASSOCIATIONSMODELLEN

Det krävs talang och hårt arbete för att kläcka de bästa idéerna. Här finner du stöd för kreativiteten, en modell som hjälper dig att hitta lösningarna bortom de som först dyker upp i ditt medvetande.

”Brilliant rakt igenom.”
”Ta det längre”
”Denna kan jag väl använda även när jag utvecklar individer?”

STRATEGIC MAPPING

Hur håller du ihop ett team av experter som dessutom har helt olika bakgrund? Gestalta utmaningarna, visionerna och målen med enkla illustrationer. De blir kartor som alla kan följa. Anna Laurin, en av bokens delförfattare, berättar om sin modell i Snacka om Förändring.

”Kaos får inte plats i excel.”
”Kunden är gud. Kunden har vi gemensamt oavsett vad jag själv är expert på.”
”Boken är fantastisk, jag har använt den mycket den senaste tiden.”

check in & preject

Livet är för kort för dåliga möten. Förbered dig ordentligt, var tydlig och ställ krav. Starta på bästa möjliga sätt – sen är världen din.

Charlotta Rydholm

SKYLTFÖNSTRET

Gör det svåra enkelt. Visualisera något fysiskt och verkligt, byt kontext och du har något konkret och tydligt som människor kan känna igen sig och ta avstamp i.

Maria Hazard & Canan Yasar

3 STEG MOT FÖRÄNDRING

Vi människor älskar inte förändring. Är du ansvarIg i för att förändra, se till att de som ska bidra vet vilket syftet är. Involvera och säkerställ att de vet vad som väntar när målet är nått.

Charlotta Rydholm

FACILITERING

En facilitator är aldrig den starkast lysande stjärnan i ett möte. En facilitator ser till att få ut det bästa av alla deltagare så att resultatet blir så bra som alla tänkt sig. Eller ännu bättre.

Charlotta Rydholm

U.N.I.K.A

Vill du springa fort, spring själv. Vill du springa långt, spring tillsammans. Vill du arbeta på ett modernt sätt, spring med alla.

Anna Bergholtz

DESIGN THINKING

Det finns inte en lösning på alla problem. Det finns däremot en process som liknar bokens uppdelning, att förstå, att förändra och att förädla. Den kallas för Design thinking.

Charlotta Rydholm

INFLYTANDECIRkeln

Medvind eller motvind spelar ingen roll för en van seglare. Det är yttre förutsättningar, bara att förhålla sig till. Ett proffs fokuserar på det hen faktiskt kan påverka.

Omar al Zankah

GAME PLAN

Många pratar om mål. Om det är riktiga mål, som går att mäta, och framför allt – hur gör vi en tydlig plan så att alla kan vara med och bidra? Varsågod, här är din framtida Game plan.

Victoria Escobar

ÅTERKOPPLING

Med fullt fokus på problemet kan en tankeprocess ganska snabbt bli oförlåtande vad gäller att tänka fritt, annorlunda och vid sidan om det definierade problemet. Därför -tänk tvärtom.

Charlotta Rydholm

ORDENS MAKT

Vi använder hela tiden ord för att prata med oss själva och andra. Ofta per automatik, utan att fundera. Gör det – stanna upp och reflektera – för ord påverkar. Ordbruk är murbruk.

Charlotta Rydholm

IDéGENERERING

Har du en bild av att du ”får” en idé? Så är det inte, du skapar den och ibland behövs det hjälp på vägen. Den får du här.

Charlotta Rydholm

FLIP IT

Med fullt fokus på problemet kan en tankeprocess ganska snabbt bli oförlåtande vad gäller att tänka fritt, annorlunda och vid sidan om det definierade problemet. Därför – tänk tvärtom.

Charlotta Rydholm

VÅGA VARA TYDLIG

Det svåra är ibland det klart bästa och det enkla är oftast det svåra. Denna modell är enkel och långt ifrån ett trolleri. Men den kan skapa magi.

Karin Kruse

NYFIKENHETEN

Tänk efter före. Om ett projekt eller samarbete misslyckas hade det säkert kunnat förhindras. För det är ofta det vi bär med oss in i gruppen som är orsaken när det blir knas, inte det som händer där och då.

Charlotta Rydholm

KLARSYNTHETEN

Att träden står i vägen för skogen är en sak. Att titta för nära på något och därmed missa hela bilden är något annat. Klarsynthet är att backa och tillsammans hitta nya perspektiv för att lösa ett problem.

Charlotta Rydholm

KOMMUNIKATIONSMODELLEN

Ska du lyckas med att uppnå kommunikation med en människa behöver du vara genuint intresserad av vad hen tycker, tänker och känner idag. Och varsamt föra hen dit du vill.

Tommy Lindgren

FRÄMJARTEKNIKER

Genom att se mer av något, ser du automatiskt mindre av något annat, så nu gäller det att vara beredd. Bästa Modellen2 ger dig fem främjartekniker av den allra bästa varan.

Charlotta Rydholm

CHECK OUT & POSTJECT

Efter en Check in kommer en Check out. Efter ett Preject kommer ett… Postject. Det är lika rimligt som hållbart.

Charlotta Rydholm

KNOSTERMODELLEN

Vi människor är olika och ser saker på olika sätt. Det fattade Tim Knoster. Ta del av en relativ enkel modell för komplexa förändringsarbeten, en modell som passar många.

Charlotta Rydholm

KOLLEKTIV SKULPTERING

En kreativ process blir bättre när fler får vara med och föra idéerna framåt. Då gäller det att kunna kliva ur bubblan, skilja sig själv från verket och våga ta in feedback från olika håll.

Niklas Olovsson

ALLA SOM delat kunskap

För att förstå olikheter och kunna skapa en frivillig framåtrörelse behövs perspektiv.  Bästa Modellen2 har bjudit in tio personer, som använder modeller för utveckling och inkludering. I både Bästa Modellen och Bästa Modellen2, har personer delat med sig av en modell den använder sig av. Här är de fantastiska människorna!

Charlotta Rydholm, Anna Laurin, Niklas Olovsson, Mickel Jiunn Tzer Yu, Joe Coppard, Fredrik Heghammar, Åsa Marklund, Calle Sjönell, Navid Modiri, Thea Tyvi, Fanna Ndow Norrby, Emma Stenström, Rebecca Prytz, Fredrik Wikholm, Yomi Abiola, Omar Al Zankah, Anna Bergholtz, Victoria Escobar, Tommy Lindgren, Maria Hazard, Canan Yasar, Karin Kruse, Glen Ekelund