Charlottas matris som hon använder till nästan allt

Förstå – Förändra – Förädla

Charlotta baserar utbildningen om facilitering på en matris. Ja, faktiskt. Den tar hand om individen, gruppen och processen på sin väg mot att förstå, förändra och förädla en förändring. Matrisen fylls under utbildningens gång med en mängd modeller och övningar. I det dagliga arbetet väljer användaren var fokus ska ligga; vem det berör  (raden) och vad som ska ske (kolumnen).

Se upp för fördomar. Även positiva sådana. Det syns inte utanpå hur någon tänker. Vidga vyerna. Ta in olika perspektiv och låt associationerna flöda. Då blir idéerna större och vassare men fortsatt relevanta. Omfamna problem. Gå inte för fort på lösningen. Risken är att du bara botar symtomen. Lär känna dig själv som facilitator, dina talanger och styrkor likväl som dina överslag. 
/Geta Kroon,
Kroon & Nordlinder – Workhops i Varumärkesutveckling
Är detta en anteckningsbok, informationsskrift, facklitteratur eller ett faktahäfte? Faktiskt lite av varje med en befriande humoristisk attityd med följsamma illustrationer. En skrift som inbjuder till samtal. Om syftet är att förändra sin organisation kan man ta hjälp av ”Bästa modellen 2” eller kontakta idégivaren.
/”Margit”, läsare från Bokus.com om Bästa hjälpen (första upplagan, 2022)

Matrisen fylls under utbildningens gång med en hel del modeller och övningar.

Skärmdumpen The Matrix är från Tobegins broschyr Bästa hjälpen (andra upplagan kommer i början av 2024). 

Tobegin använder en justerad Double Diamond i processraden. Valfri process som utforskar – definierar – utvecklar – levererar kan användas.

Några av modellerna och övningarna kan du ta det av här nedan:

Övning – Check in (under Förstå/Individ)

När en check in används korrekt, ger de mötesdeltagare en möjlighet att ansluta, dela och fokusera på det viktigaste ämnet. De behöver få vara kritiska för att skapa meningsfulla möten. Genom att etablera en öppen och tillitsfull atmosfär, kan vi skapa produktiva diskussioner och öka engagemanget. De ska ses som en möjlighet att starta möten, så att de fortsätter framåt och de ska säkerställa att varje deltagare känner sig hörda och involverade.
Ha ett gäng olika typer under armen och var säker på att du vet varför du använden vilken, vid vilket tillfälle. 

Den enklaste övningen kan vara denna: Be deltagarna checka in med sitt namn och med ett ord. Svaren ger dig som facilitator en tydlig bild av vilka deltagare du kan låta vara en stund och vilka som fungerar som ypperlig draghjälp i början. Den går utmärkt att göra digitalt, genom att be deltagaren ge sig ett nytt namn. På så vis får du också en uppfattning om den digitala närvaron.

Kom ihåg! När ett samtal öppnas behöver det också finnas en plan för hur det stängs. Så att check in-övningen blir exakt så kort som det var tänkt,.

 Övning – Perspektiv (under Förändra/Individ)

För att kunna leda en grupp på allra bästa sätt, behöver du förstå andras perspektiv. Det gör du enklast genom att helt enkelt sätt dig in i ett annat perspektiv/en annan synvinkel/utmana en vana. Exempel:
Låna en väns hund över helgen (du är kattälskare)
Gå upp 06 tre dagar i rad (du är van vid att sova till 07.30)
Sluta följa 15 st IG-konton, välj en (för dig) märklig hashtag och hitta andra konton att följa
Låt din vän/partner/kollega bestämma en upplevelse åt dig
Lyssna på två avsnitt av en podd du aldrig hört talas om innan
Leta fram ett matrecept från ett land du aldrig varit i och laga det
Intervjua en av dina äldre släktingar om deras uppväxt
Låt ditt barn välja en film och titta på den tillsammans
Gå in i en bokaffär och be personen i kassan välja en bok åt dig
Skriv upp 6 restauranger du inte varit på och slå tärning om vart du ska äta
Gå in på en biograf och be personen i kassan välja film åt dig
Lägg fem timmar på ett valfritt språk i Duolingo

Gör ett valfritt perspektivskifte!

 Modell – KnosterT (under Förädla/Process)

Vi människor är olika och ser saker på olika sätt. Det fattade Tim Knoster. Det är en modell som togs fram redan 1991 av just Tim Knoster. Den är gjord som en hjälp för att hantera komplexa förändringar och är användbar när en organisation ska stärkas. Enligt modellskaparen Knoster finns det fem element som behöver finnas för att sätta igång en effektiv förändring: En vision, färdigheter, incitament, resurser och en handlingsplan.
Modellen kan påbörjas på alla möjliga håll och den typen av modeller är tilltalande. Vi lär oss nämligen på olika sätt, med skilda angreppssätt. Modellen gör det enkelt för användaren att gå sido- eller bakvägen, för att se vad som brister eller saknas i organisationen. Den kan också reda ut vad som riskerar att brista när en behövd förändring ska sättas igång. Genom att se vad som skaver – förvirring, oro, motstånd, frustration, falsk start – kan det gå att spåra vad det slarvats med, medvetet eller omedvetet.  

När?

• Något saknas, men vad?
• Någon saknas, men vem?
• Inget saknas, eller?

vill du veta mer?

Vi kan väl ses?

När du vet att du nog behöver facilitering för att komma framåt – hugg tag i mig! Vi skräddarsyr ett upplägg som passar dig, din grupp eller din organisation.

0730 – 615757
charlotta@tobegin.se